U Tomislavgradu održana radionica pod nazivom "Uloga gramatike u nastavi njemačkog jezika"

Zavod za odgoj i obrazovanje organizirao je dana 26. rujna 2022. godine radionicu za učitelje i nastavnike njemačkog jezika Hercegbosanske županije pod nazivom Uloga gramatike u nastavi njemačkog jezika.

Radionica je održana u Gimnaziji Marka Marulića u Tomislavgradu.

Gramatika u nastavi njemačkog jezika predstavlja izazov učenicima i nastavnicima. Unatoč usvojenim gramatičkim pravilima učenici teško pravilno konstruiraju rečenicu u pismu i govoru. Izvorni su govornici u stanju besprijekorno osmisliti rečenicu u svakodnevnom govoru, no ne znaju objasniti primijenjeno gramatičko pravilo. Nastavnicima je gramatika izazov iz razloga što većina gramatičkih pravila donosi i odstupanja sa sobom te se postavlja pitanje koje su metode prikladne da bi se učenici osposobili za pravilnu pismenu i usmenu komunikaciju.

Tijekom radionice definirani su problemi koji nastaju pri obradi gramatičkih cjelina. Tematizirana je deduktivna i induktivna metoda, SOS-metoda i povećavanje govornog udjela učenika tijekom nastave njemačkog jezika. Gramatika je sredstvo kojim se postiže cilj i služimo se njome kako bismo lakše usvojili strani jezik. Sudionici radionice su radili s materijalima iz praktične nastave, koje su sagledali iz učeničke perspektive.

Radionicu je vodila Angela Bernadić, vanjska suradnica/savjetnica Zavoda za njemački jezik.

anggimn

anggimn1

anggimn2

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com