Održana stručna edukacija za učitelje povijesti ŽZH

J.U. Zavod za odgoj i obrazovanje je u suradnji s udruženjem povjesničara EUROCLIO HIP BIH organizirala stručnu edukaciju za učitelje povijesti Županije Zapadnohercegovačke, koja je održana 21. lipnja 2021. godine u Širokom Brijegu. U sklopu edukacije održana je i promocija priručnika za učitelje pod naslovom Univerzalne vrijednosti iz prošlosti za društvo budućnosti koji je nastao na osnovu dokumenta Alternativni kurikulum za povijest u Bosni i Hercegovini  – doprinos promoviranju humanizma u nastavi povijesti i suočavanju s bosanskohercegovačkim kontroverzama. 

POVJ1

Priručnikom su ponuđeni primjeri nastavnih aktivnosti i radionica u kojima se promoviraju univerzalne ljudske vrijednosti: mir, jednakost, suradnja, sloboda, ravnopravnost, odgovornost. Nastavni sadržaji koji su predstavljeni na edukaciji provociraju promišljanje o univerzalnim ljudskim vrijednostima ili ih direktno promoviraju, te se zasnivaju na kritičkom pristupu, multiperspektivnosti u svrhu izgradnje mira i afirmiraju drugačiji pristup podučavanju povijesti u osnovnim školama u Bosni i Hercegovni. Na edukaciji je sudjelovalo 12 učitelja iz osnovnih škola Županije Zapadnohercegovačke.

2

4

Na edukaciji je u okviru prvog dijela predstavljen sadržaj Priručnika i metodologija izrade Alternativnog kurikuluma, a zatim su edukatorice Marija Naletilić i Melisa Forić Plasto, koje su ujedno i autorice priručnika, izvele radionice. Prva radionica pod naslovom Djevojka sa sela, ratnica, vještica, svetica, inspiracija – uloga žene u srednjem vijeku na primjeru Ivane Orleanske u fokusu je imala položaj žene u srednjem vijeku te pitanje ravnopravnosti i jednakosti, kako u srednjem vijeku tako i u osvrtu na današnjicu.

Druga radionica pod naslovom Rat i mir fokusirala se na pitanje pojma rata i svih negativnih posljedica na društvo koje rat nosi, na primjeru izvora o ratovima iz razdoblja staroga vijeka. Obje radionice su veoma dobro prihvaćene kod sudionika s obzirom da su bile u interaktivnom formatu sa konkretnim izvorima i simulacijom samog rada u učionici. Posebno se ističe finalna rasprava u kojoj su sudionici izrazili svoje zadovoljstvo kvalitetom edukacije i inspiracije novim idejama koje su dobili te koje mogu ugraditi u svoju nastavnu praksu.

POVJ3

5

VODITELJICE EDUKACIJE i AUTORICE PRIRUČNIKA: DR. SC. MARIJA NALETILIĆ i MR. SC. MELISA FORIĆ PLASTO

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno
Telefon: 063 / 524 533

Email: polivno.zzoo@gmail.com

©2021 Javna ustanova Zavod za odgoj i obrazovanje.