JAVNI POZIV ZA EDUKATORE

Ovim pozivom želja nam je detektirati i potaknuti nastavnike (učitelje i profesore) i stručne suradnike (u daljnjem tekstu: edukatori) koji imaju iskustva, motiva i želje, svoja znanja prenijeti ostalim kolegama unutar sustava u okviru organiziranih predavanja/radionica.

Predviđena područja edukacije su:
              · upotreba informacijsko komunikacijske tehnologije u nastavnom procesu,
              · mentorski rad,
              · aktivne i inkluzivne metode učenja,
              · projektno poučavanje,
              · priprema projektnih prijedloga za vanjsko financiranje,
              · razvoj poduzetničkih kompetencija,
              · neko drugo, a po prijedlogu edukatora.

Za prijavu potencijalnih edukatora, kreiran je upitnik dostupan putem poveznice.

Rok za popunjavanje upitnika je do 12. studenoga 2021. godine.

Obveza edukatora, osim održavanja edukacije u predviđenom terminu, je i ustupanje korištenih materijala (ppt prezentacija predavanja/radionice i sl.) za objavu na stranicama Zavoda za odgoj i obrazovanje kako bi svi materijali bili dostupni zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima u budućnosti. Po završenom predavanju/radionici, Zavod za odgoj i obrazovanje će provesti evaluaciju kod sudionika.

U programima edukacije, a temeljem prijava, moći će sudjelovati odgojno-obrazovni djelatnici ovisno o vlastitim interesima i mogućnostima. Sve navedeno provodi se u svrhu razmjene iskustava nastavnika i stručnih suradnika te kao poticaj cjeloživotnom učenju i konstantnom unaprjeđenju odgojno-obrazovnog sustava.

Nadamo se uspješnom nastavku suradnje i prepoznavanju ove inicijative!

Srdačan pozdrav!

Čestitka povodom Svjetskog dana učitelja

Poštovani i dragi odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji,

povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja želim vam uputiti iskrene čestitke u ime djelatnika Zavoda za odgoj i obrazovanje i u svoje osobno ime, te izraziti osobito poštovanje i zahvalu za vaš rad i zalaganje, čime našoj djeci prenosite neophodna znanja i vrijednosti kao zalog boljeg i naprednijeg društva.

Pred vas se u okviru sustava odgoja i obrazovanja svakodnevno postavljaju brojni zahtjevi.  Vaša uloga u društvu je od iznimne važnosti, jer na našoj djeci ostaje budućnost, a upravo od vas primaju potrebna znanja i temelje osnovnih vrijednost kojima će stvarati bolju budućnost.

Čestitam vam Dan učitelja i želim puno sreće, strpljenja i kreativnosti u daljnjem radu!

 

Jadranka Bošnjak,                                                                                                                                                                                                  ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje

 

sssssss

Održan drugi sastanak predmetnih radnih skupina za izradu kurikula

Dana 27. rujna 2021. godine u Vitezu održan je drugi sastanak koordinatora, voditelja i članova predmetnih radnih skupina zaduženih za izradu prijedloga predmetnih kurikula za osnovne škole, gimnazije i općeobrazovne predmete u srednjim strukovnim školama županija u kojima se nastava izvodi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

sastanakv8

Voditelj stručnog tima Mario Mikulić, pomoćnik ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke u svom uvodnom obraćanju zahvalio je svim sudionicima ovog iznimno važnog projekta te je pozdravio domaćina ovog radnog sastanka Bojana Domića, ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i  športa Županije Središnja Bosna, resorne ministrice obrazovanja Anu Andrić (Županija Posavska), Gordanu Nakić (Hercegbosanska županija), Ružicu Mikulić (Županija Zapadnohercegovačka), Jadranku Bošnjak, ravnateljicu Zavoda za odgoj i obrazovanje, Željka Ćorića, ravnatelja Zavoda za školstvo Mostar, a  poseban pozdrav uz riječi zahvale na dolasku i podršci uputio je Ankici Gudeljević, ministrici civilnih poslova BiH.

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije Središnja Bosna u svom je obraćanju pozdravio sve prisutne i zahvalio na sudjelovanju. „Ovo je za sve nas generacijski projekt koji je od iznimnog značaja i velike važnosti. Želio bih zahvaliti svima, posebno prosvjetnim djelatnicima, koji daju sebe i svoje znanje te sudjeluju u izradi kurikula, zbog svih nas, a posebno naše djece. Riječ je o najznačajnijem dijelu obrazovne reforme, a ovim putem želim zahvaliti ravnateljici Zavoda za odgoj i obrazovanje i ravnatelju Zavoda za školstvo, kao i dragim kolegicama iz ostalih ministarstava, posebno ministrici civilnih poslova BiH, Ankici Gudeljević, što je prepoznala značaj naših aktivnosti i što je danas s nama“, poručio je između ostalog ministar Domić.

sastanakv1

Ministrica Ankica Gudeljević u svom govoru istaknula je koliko je bitno da imamo iste kurikule u svim županijama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku te da oni trebaju biti kompatibilni s kurikulima iz Republike Hrvatske kako bi generacije koje dolaze učili i odgajali u duhu našeg naroda.

„S tim u vezi bilo bi veoma značajno da se u nove kurikule ugrade i obilasci svih naših kulturno povijesnih spomenika i područja kako bi djeca i mladi bili svjesni svog identiteta. Toliko toga ima o čemu djeca niti uče niti znaju i zato smatram da je veoma značajan korak da u terensku nastavu i izlete budu uključeni upravo ovi hrvatski kulturni kako objekti tako i područja s hrvatskim obilježjima“, izjavila je ministrica Gudeljević.

sastanakv2

Nakon uvodnih pozdrava i obraćanja prof. dr. sc. Luciana Boban održala je predavanje na temu Ishodi učenja i njihov odnos prema drugim elementima kurikula, gdje je približila članovima ishode učenja u odnosu na sadržaj i ciljeve, karakteristike ishoda te formuliranje istih. Nakon prezentacije slijedio je aktivni rad po predmetnim radnim skupinama.

Radni sastanak završen je donošenjem zaključaka i planiranjem daljnjih aktivnosti i njihove dinamike.

sastanakv3

sastanakv6

sastanakv4

sastanakv5

Započela trodnevna edukacija pod nazivom "Izrada projekata za EU fondove"

U organizaciji Zavoda za odgoj i obrazovanje i Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za Europske integracije danas je u Širokom Brijegu započela trodnevna edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika osnovnih i srednjih škola, djelatnika Zavoda za odgoj i obrazovanje i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke za planiranje i pisanje projekata. U ova tri dana sudionici edukacije će se upoznati s praktičnom pripremom prijedloga projekata za EU fondove.

edueu5

edueu3

Ravnatelj ureda za Europske integracije Ivan Jurilj u svom obraćanju istaknuo je važnost educiranja i osposobljavanja djelatnika svih ustanova za pisanje projekata. Naglasio je kako je Ured za europske integracije, zajedno sa Zavodom odlučio intenzivnije krenuti u edukacije u svezi pisanja projekata te je ovo prva edukacija u nizu, namijenjena upravo odgojno-obrazovnim djelatnicima. Istaknuo je kako se u obrazovanju događaju mnoge pozitivne promjene: pokrenut je proces izrade strategije razvoja obrazovanja, kao i proces digitalizacije škola Županije Zapadnohercegovačke te kurikulska reforma. Jedan od ciljeva edukacije je također povezivanje sudionika međusobno, s trenerom, Uredom i Zavodom, jer je međusobna suradnja i podrška važan segment razrade projektne ideje u projektnu aplikaciju.

Trener Ilija Papac istaknuo je da je cilj programa edukacije upoznati sudionike sa: programiranjem EU pomoći i fazama projektnog ciklusa, potencijalnim programima, koracima koji prethode izradi projekta, izradom matrice logičkog okvira, formuliranjem projekta, planiranjem sredstava (inputi i proračun) i provedbenim aktivnostima projekta. Sudionici edukacije za izradu projektnih prijedloga savladat će osnovne pojmove EU programa (prihvatljivost, prioriteti, indikatori, relevantnost, održivost i drugo) te se upoznati s čestim problemima i greškama koje se pojavljuju u pripremi projektne dokumentacije i provođenju projekata.

edueu2

Ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak zahvalila je Uredu za Europske integracije na pomoći u organiziranju edukacije i izjavila da je ovo tek jedna u nizu ovakvih obuka kojima će se osnažiti i unaprijediti znanja i vještine  predstavnika odgojno-obrazovnih ustanova za pisanje projekata.

edueu4

edueu1

Zavod za odgoj i obrazovanje organizirao radionice za korištenje SUMIT Dnevnika

Zavod za odgoj i obrazovanje u organizaciji s Centrom za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT održao je jučer i danas radionice pod nazivom Rad u SUMIT Dnevniku.

Radionice su namijenjene za nastavnike te SUMIT školske i županijske koordinatore srednjih strukovnih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Cilj radionica bio je obučiti i pripremiti nastavno osoblje za korištenje SUMIT Dnevnika.

ednevnik1

Ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak izjavila je da su obuke koje su organizirane za nastavnike strukovnih škola ujedno i posljednji korak u okviru projekta pod nazivom Digitalizacija obrazovnog sustava ŽZH – E škola, na kojem su osim Vlade Županije Zapadnohercegovačke kao inicijatora projekta, kao partneri sudjelovali Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP/ILDP) preko donatora Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, Zavod za odgoj i obrazovanje, a koordinacijsku ulogu imao je Ured Vlade ŽZH za europske integracije. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 301.647,60 KM, od kojih je Županija Zapadnohercegovačka osigurala 164.127,60 KM, dok je iz fonda ILDP-a u BiH izdvojeno je 137.520,00 KM. U okviru projekta nabavljeno je ukupno 210 prijenosnih računala, 20 interaktivnih projektora i 12 klasičnih projektora. Prijenosna računala dodijelila su se nastavnicima u četiri srednje strukovne škole na području Županije, a projektori su postavljeni u učionice te su spremni za korištenje u novoj školskoj godini.

Škole koje sudjeluju u pilot projektu SUMIT Dnevnik su: Srednja strukovna škola Široki Brijeg, Srednja strukovna škola Posušje, Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški te Srednja škola Antuna Branka Šimića Grude.

SUMIT Dnevnik pruža sadržajan pregled bitnih podataka za pojedinu funkciju. Predmetni nastavnici mogu vidjeti isključivo podatke za svoje predmete, razrednici imaju pristup svim podacima učenika u njihovom razredu, dok ravnatelju škole može poslužiti za praćenje rada svih školskih razreda. Glavna uloga SUMIT dnevnika je smanjiti mogućnost neovlaštenog unosa, ali i krađu i namjerno ili nenamjerno uništavanje razredne knjige, dok se na kraju školske godine iz dnevnika u maticu prenose predmeti, ocjene, ispiti, izostanci, pedagoške mjere i vladanje učenika. Putem mrežne aplikacije SUMIT Dnevnik za roditelje, roditelji će imati uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli.

Za kraj, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje dodala je kako je ova aktivnost tek početak digitalizacije obrazovnog sustava u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Naime, Zavodu za odgoj i obrazovanje dodijeljena su sredstva u iznosu od 600.000,00 kn u okviru projekta Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojim će se digitalizirati tri osnovne škole na području Županije, te će Zavod, zajedno s resornim ministarstvom, nastaviti s projektnim aktivnostima i apliciranjem, kako bi se i ostale osnovne škole i gimnazije opremile odgovarajućom opremom i kako bi se cijeli obrazovni sustav u Županiji Zapadnohercegovačkoj unaprijedio i digitalizirao.

ednevnik 3

 

ednevnik 4

 

ednmevnik 2

 

DNEVNIK4

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com

©2021 Javna ustanova Zavod za odgoj i obrazovanje.