ODRŽAN SASTANAK KOORDINACIJE MINISTARA

Dana 4. listopada 2023. godine u prostorijama Zavoda za školstvo Mostar, održan je sastanak koordinacije ministara i ravnatelja zavoda iz pet županija koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta ŽSB, Bojan Domić; ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić; ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Daniela Perić; ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽP, Ana Andrić; ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar, Željko Ćorić; ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH i HBŽ, Jadranka Bošnjak; stručni savjetnik ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB, Ivica Augustinović; pomoćnik ministrice prosvjete, znanosti, kulture i športa HBŽ, Marin Tadić; pomoćnik ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Mario Mikulić; tajnik Zavoda za školstvo Mostar, Biljana Knezović i tajnik Zavoda za odgoj i obrazovanje ŽZH i HBŽ, Mirjana Jelić.

EKSCELENCIJE

Na početku sastanka usvojen je Dnevni red koji se odnosio na izradu udžbeničkih standarda, obuka učitelja i nastavnika za implementaciju kurikula, te tekuća pitanja. Predloženo je Povjerenstvo za izradu udžbeničkih standarda kojeg čini 6 članova, po jedan iz svake gore navedene institucije. Dogovoreno je da će povjerenstvo izraditi potrebni materijal te isti uputiti koordinaciji u daljnju proceduru.

Ravnateljica Zavoda za odgoj obrazovanje izvijestila je prisutne članove o planu obuka učitelja i nastavnika za 2023./2024. za ŽZH i HBŽ, kako bi ostali mogli planirati datume za obuke u svojim županijama.

Razgovaralo se i organizaciji konferencije o odgojno-obrazovnom sustavu županija koje nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Na njoj bi se, između ostalog, dotaknuli problema koje imaju Hrvati u Bosni i Hercegovini u sektoru obrazovanja,  programa za strukovne škole i eksternog vrednovanja. Također, na sastanku se razgovaralo i o gorućoj temi vršnjačkog nasilja, koje je sve više prisutno – kako u regiji, tako i u ovim županijama. Iznesene su informacije o već poduzetim mjere, kao i određene ideje i koraci za suzbijanje vršnjačkog nasilja, te je zaključeno da je potrebna veća posvećenost, edukacije i suradnja svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa, kako bi se stopa vršnjačkog nasilja smanjila.

Na kraju sastanka ministar Bojan Domić imenovan je predsjednikom Koordinacije ministara.

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,