Zavod za odgoj i obrazovanje organizirao radionice za korištenje SUMIT Dnevnika

Zavod za odgoj i obrazovanje u organizaciji s Centrom za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT održao je jučer i danas radionice pod nazivom Rad u SUMIT Dnevniku.

Radionice su namijenjene za nastavnike te SUMIT školske i županijske koordinatore srednjih strukovnih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Cilj radionica bio je obučiti i pripremiti nastavno osoblje za korištenje SUMIT Dnevnika.

ednevnik1

Ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje Jadranka Bošnjak izjavila je da su obuke koje su organizirane za nastavnike strukovnih škola ujedno i posljednji korak u okviru projekta pod nazivom Digitalizacija obrazovnog sustava ŽZH – E škola, na kojem su osim Vlade Županije Zapadnohercegovačke kao inicijatora projekta, kao partneri sudjelovali Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP/ILDP) preko donatora Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, Zavod za odgoj i obrazovanje, a koordinacijsku ulogu imao je Ured Vlade ŽZH za europske integracije. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 301.647,60 KM, od kojih je Županija Zapadnohercegovačka osigurala 164.127,60 KM, dok je iz fonda ILDP-a u BiH izdvojeno je 137.520,00 KM. U okviru projekta nabavljeno je ukupno 210 prijenosnih računala, 20 interaktivnih projektora i 12 klasičnih projektora. Prijenosna računala dodijelila su se nastavnicima u četiri srednje strukovne škole na području Županije, a projektori su postavljeni u učionice te su spremni za korištenje u novoj školskoj godini.

Škole koje sudjeluju u pilot projektu SUMIT Dnevnik su: Srednja strukovna škola Široki Brijeg, Srednja strukovna škola Posušje, Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški te Srednja škola Antuna Branka Šimića Grude.

SUMIT Dnevnik pruža sadržajan pregled bitnih podataka za pojedinu funkciju. Predmetni nastavnici mogu vidjeti isključivo podatke za svoje predmete, razrednici imaju pristup svim podacima učenika u njihovom razredu, dok ravnatelju škole može poslužiti za praćenje rada svih školskih razreda. Glavna uloga SUMIT dnevnika je smanjiti mogućnost neovlaštenog unosa, ali i krađu i namjerno ili nenamjerno uništavanje razredne knjige, dok se na kraju školske godine iz dnevnika u maticu prenose predmeti, ocjene, ispiti, izostanci, pedagoške mjere i vladanje učenika. Putem mrežne aplikacije SUMIT Dnevnik za roditelje, roditelji će imati uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli.

Za kraj, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje dodala je kako je ova aktivnost tek početak digitalizacije obrazovnog sustava u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Naime, Zavodu za odgoj i obrazovanje dodijeljena su sredstva u iznosu od 600.000,00 kn u okviru projekta Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kojim će se digitalizirati tri osnovne škole na području Županije, te će Zavod, zajedno s resornim ministarstvom, nastaviti s projektnim aktivnostima i apliciranjem, kako bi se i ostale osnovne škole i gimnazije opremile odgovarajućom opremom i kako bi se cijeli obrazovni sustav u Županiji Zapadnohercegovačkoj unaprijedio i digitalizirao.

ednevnik 3

 

ednevnik 4

 

ednmevnik 2

 

DNEVNIK4

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com