Održana stručna edukacija za učitelje i nastavnike njemačkoga jezika ŽZH

U organizaciji Zavoda za odgoj i obrazovanje, 5. siječnja 2023. godine održana je stručna edukacija za učitelje i nastavnike njemačkoga jezika Županije Zapadnohercegovačke pod nazivom Bajkoviti sat.

Edukaciju je vodila Angela Bernadić, vanjska suradnica/savjetnica Zavoda za njemački jezik.

Tijekom radionice učitelji i nastavnici su se upoznali s mogućnostima koje nudi pričanje bajki tijekom nastave njemačkoga jezika. Pričanjem bajki učenici i učenice uranjaju u njemački jezik i izlažu se količini jezika i jezičnih podataka. Jedna od prednosti bajki sastoji se u činjenici da se učenici i učenice lako poistovjećuju s bajkama, jer su im poznate iz materinskog jezika. Time se pospješuje aktiviranje prethodno stečenih znanja, što olakšava usvajanje novih znanja. Načini se prezentiranja bajki međusobno razlikuju i iziskuju pripremu okruženja u kojem će se pričati bajka. Upaljena svijeća, slike, predmeti koji se spominju u bajci doprinose ugođaju i intenzivnijem doživljaju bajke.

Nakon prezentiranja slijedi faza semantiziranja u kojem se potiče razumijevanje nepoznatog i neshvaćenog. U gotovo svim bajkama pojedine se rečenice ponavljaju po tri puta što doprinosi olakšavanju semantiziranja pojmova. Značenje nepoznatih riječi proizlazi iz konteksta, prikazuje se pokretima, živim kipovima, pokazivanjem, zvukovima, slikama i sl. Razumijevanje se utvrđuje povezivanjem slike i teksta, imitiranjem, ponavljanjem izgovorenog i preuzimanjem govorenog dijela. Na koncu su učenici u stanju aktivno koristiti naučene riječi u autentičnim situacijama. Uvrštavanjem bajki u nastavu njemačkoga jezika potiče se ostvarivanje postignuća učenika po razinama navedenim u Standardima učeničkih postignuća, u ovisnosti od težine primijenjenog teksta od A1 – B2 razine, a vezano za sve jezične vještine. Naposljetku, međukulturna se kompetencija razvija tako što se učenici i učenice bajkama uvode u stvaralaštvo njemačke književnosti u razdoblju romantizma.

angelaedu 1

angelaedu 2

angelaedu 3

angelaedu 4

angelaedu 6

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com