Održane obuke učitelja i nastavnika za primjenu kurikula međupredmetnih tema u nastavi

U utorak, 11. lipnja, a u sklopu cjelovitih obuka za primjenu novih kurikula, u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju održane su obuke učitelja i nastavnika za primjenu kurikula međupredmetnih tema u nastavi.  Na obukama su sudjelovali učitelji razredne nastave te nastavnici koji izvode nastavu u gimnazijama Županije Zapadnohercegovačke. Učiteljima i nastavnicima predstavljene su međupredmetne teme te njihova uloga u odgoju i obrazovanju učenika osnovnih i općih srednjih škola, nakon čega su kroz praktičan rad osmišljavali načine kako ih mogu primijeniti u svakodnevnom radu. Danas je nastavljeno održavanje obuka za učitelje predmetne nastave iz osnovnih škola Županije Zapadnohercegovačke. 

Učitelji i nastavnici bili su podijeljeni po skupinama, koje su pokrivale četiri međupredmetne teme: Osobni i socijalni razvoj, Građanski odgoj i obrazovanje, Upotreba informacijske i komunikacijske tehnologije te Poduzetnost.

Obuka o međupredmetnim temama iznimno je važna za rad u nastavi, jer takav, kvalitetan način podučavanja zahtijeva fleksibilan pristup i suradnju između učitelja i nastavnika različitih predmeta. Međupredmetne teme odnose se na teme koje se prepliću i povezuju više različitih predmeta ili disciplina. One potiču interdisciplinarni pristup učenju i razmišljanju, omogućavajući učenicima razvijanje dubljeg razumijevanja kompleksnih problema i situacija, odnosno pristup iz više perspektiva.

c08d4af9 194b 482a aafa 3ab52071383d

2452efa4 47aa 484f 87fe 7ce1813c52c9
e827ea94 9637 43e5 b533 2ea2b1553464

475c410e b8f4 4f75 a3f5 60f4891546e1

5f858f2a 86fe 47b8 8e4f 8498e9374612
26bfdfe9 c4f9 4eeb 823c bdfcdf08b7ca

70ca087d d64f 459b 98fc c0acd952e05e

U Livnu nastavljeno održavanje oglednih sati

U Gimnaziji Livno tijekom ovog tjedna nastavljeno je održavanje oglednih sati za učitelje i nastavnike u Hercegbosanskoj županiji. Tako su se održali ogledni sati za učitelje i nastavnike nastavnih predmeta: Kemija, Biologija, Glazbena kultura, Povijest, Engleski jezik, Likovna kultura/umjetnost, Matematika i Fizika. Također su održani ogledni sati i za učitelje razredne nastave u HBŽ-u. 

ogledni 5

Kroz zajedničko promatranje i raspravu o nastavnim metodama, učitelji i nastavnici su s voditeljima dijelili učinkovite ideje i strategije za implementaciju kurikula. Ogledni sati također pružaju priliku za promatranje i refleksiju nad vlastitim metodama poučavanja te za eksperimentiranje s novim idejama, te su odličan način za unaprjeđenje odgojno-obrazovnog procesa u cjelini.

ogledni 4 56

ogledni 3 56

ogledni 2 5

U Livnu održan radni sastanak u sklopu projekta “Unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sustava u Hercegbosanskoj županiji kroz uspostavu Centra izvrsnosti”

Danas je u sklopu projekta Unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sustava u Hercegbosanskoj županiji kroz uspostavu Centra izvrsnosti, u Livnu održan radni sastanak na kojem su sudjelovali ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, g. Ante Tadić, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje, gđa Jadranka Bošnjak, koordinatori škola partnera na projektu te predstavnici Centra izvrsnosti SDŽ.

Zavod za odgoj i obrazovanje svojim doprinosom sudjeluje u realizaciji ovog projekta, te će svoju podršku pružiti u vidu osiguranja materijalno-tehničkih uvjeta i stručne pomoći.

Tema sastanka bila je uspostava programa CI novih tehnologija i informatike, CI matematike i CI prirodoslovlja u školama na području HBŽ koje planiraju početak u školskoj godini 2024./2025. 

Dogovoreni su i materijalni, organizacijski i tehnički uvjeti za provedbu programa kao i dinamika provedbe ostalih projektnih aktivnosti. 

Rezultati testiranja, organizacija nastave, uspostava stručnih povjerenstava samo su dio tekućih aktivnosti koje nas čekaju u razdoblju ispred nas, a sve u svrhu jačanja odgojno-obrazovnog sustava u Hercegbosanskoj županiji. 

Veselimo se nastavku suradnje i novim izazovima! 

148e8e81 503b 4274 a512 7611c40e9020

U Livnu započelo održavanje oglednih sati

U ponedjeljak, 27. svibnja, u Livnu je započelo održavanje oglednih sati za učitelje i nastavnike Hercegbosanske županije koji su prošli obuke za implementaciju novih kurikula. Održani su ogledni sati za učitelje prirode i biologije, učitelje i nastavnike njemačkoga jezika, tjelesne i zdravstvene kulture te informatike.

Cilj održavanja oglednih sati učitelja je pružiti priliku drugim učiteljima da promatraju i analiziraju nastavu kako bi stekli uvid u različite pedagoške pristupe, metode podučavanja i nastavu temeljenu na ishodima učenja. Ovo iskustvo omogućuje učiteljima da razmjenjuju ideje, unaprijede svoje vještine i poboljšaju kvalitetu nastave.

Ovakva međusobna podrška ključna je za kontinuirani razvoj i motivaciju učitelja. Održavanje oglednih sati pružit će nastavnicima praktično iskustvo koncepta novog kurikula, te im dati dobre smjernice za rad, što će unaprijediti odgojno-obrazovni proces i samim time učeničko razumijevanje gradiva.

Održavanje oglednih sati nastavlja se u narednom tjednu.

og1

og2 1

og3

og4

og5

Održana stručna edukacija za pedagoge u ŽZH

U prostorijama Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama, a u organizaciji Zavoda za odgoj i obrazovanje, danas je održana stručna edukacija za pedagoge u školama u ŽZH. Edukaciju naziva Izazovi profesije pedagoga vodila je prof. dr. sc. Antea Čilić, profesorica na FPMOZ-u Sveučilišta u Mostaru.

WhatsApp Image 2024 05 28 at 15.57.20

Voditeljica je sudionike upoznala s mnogobrojnim izazovima s kojima se susreću pedagozi, a poseban naglasak stavila je na istraživački rad pedagoga, te je navela ključne uloge pedagoga kao istraživača:

  • razvoj pedagogije kao jedinstvene znanstvene discipline
  • promicanje kulture istraživanja među pedagozima
  • unaprjeđivanje pedagoške prakse kroz primjenu znanstvenih istraživanja.

Proces istraživanja omogućuje pedagozima da prodube svoje razumijevanje vlastitog identiteta te da se osnaže u svojoj ulozi, steknu nove perspektive, generiraju nova znanja i sudjeluju u oblikovanju obrazovne prakse.

Cilj ove edukacije, u prvom dijelu, bio je osvrnuti se na važnost razvoja istraživačkih kompetencija pedagoga i poznavanja metodologije istraživanja. U drugom dijelu, održana je radionica u kojoj je zadatak bio izraditi Nacrt istraživanja definiranog istraživačkog problema iz područja odgoja i obrazovanja.

WhatsApp Image 2024 05 28 at 15.57.20 1

WhatsApp Image 2024 05 28 at 15.57.20 2

Središnji ured u Širokom Brijegu

Stjepana Radića 37 b,
88 220 Široki Brijeg
Telefon: 039 704 915
Mob.: 063 260 717
Email: info@zavod-zzoo.com

 

Područni ured Zavoda u Livnu

Stjepana II. Kotromanića,
80101  Livno

Email: polivno.zzoo@gmail.com